De ‘pauzemobiel’: stilstaan bij herinneringen

Ieder mens verdient meedoen in de samenleving. Met die visie richtte Teun Toebes (21), afgestudeerd verpleegkundige, enkele jaren geleden de stichting sTeun en toeverlaat op. Sindsdien creëert hij op een positieve manier aandacht voor het thema meedoen in de maatschappij en organiseert hij gratis geluksmomenten voor mensen met dementie. Daar is nu een mooie actie bijgekomen. Met de ‘Pauzemobiel’ trakteert Teun de bewoners van het verpleeghuis op een dagje uit.

“Het idee voor de ‘Pauzemobiel’ is ongeveer een half jaar geleden ontstaan,” vertelt Teun enthousiast. “Ik wilde iets organiseren waarmee ik de bewoners van het verpleeghuis, veelal mensen met dementie, even mee kon nemen naar een andere omgeving. Er is nog heel veel mogelijk! Met sTeun en toeverlaat maak ik me daar hard voor. Een ‘pauzemobiel’, oftewel een rolstoelauto, leek mij een mooie aanvulling op de bestaande activiteiten van de stichting. Toen ik eind vorig jaar de titel ‘Brabander van het Jaar’ won, besloot ik om mijn wens de wereld in te brengen. Snel kreeg ik een reactie van Rob uit Eindhoven. Hij had zijn moeder, die recentelijk was overleden, jarenlang met een pausmobiel vervoerd. Nu hij hem zelf niet meer kon gebruiken, mocht ik hem inzetten om andere mensen mooie momenten mee te bezorgen.” 

Een feestje om mee te rijden

Met de door hem betitelde ‘Pauzemobiel’ wil Teun mensen met dementie trakteren op een dagje uit, door ze mee te nemen naar een omgeving die veel voor ze betekent en ze -natuurlijk samen met familie- letterlijk een ‘pauze’ te geven door even samen stil te staan bij de herinneringen. De auto valt op en het is een feestje om mee te rijden! Mensen komen in gezelschap buiten de muren van het verpleeghuis.” 

Gezellige huiskamer

Ook qua inrichting is de auto vernieuwd. Het interieur ademt de sfeer van een gezellige huiskamer. “De inrichting is aangesloten bij de belevingswereld van mensen met dementie,” aldus Teun. “Ik heb bewust gekozen voor rustige kleuren, die voor niet te veel prikkels zorgen. Ook is de auto voorzien van een geurmachine en geluidsinstallatie, waarmee de beleving gestimuleerd kan worden. Via een digitaal fotolijstje kan de beleving al worden geactiveerd met beelden uit het verleden.” In de auto ligt ook een tas met verpleegkundige instrumenten. Teun: “Als klein jongetje droomde ik ervan om ambulanceverpleegkundige te worden. Met een speciale tas fietste ik rond om mensen in nood te helpen. Inmiddels ben ik bijna afgestudeerd verpleegkundige. Als ik onderweg met de ‘Pauzemobiel’ iemand tegenkom die medische hulp nodig heeft, kan ik die nu ter plekke verlenen. Dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die mee op pad gaan.” 

Kwaliteit van leven toevoegen

“Ik hoop snel te kunnen beginnen,” aldus Teun. “Veel mensen in het verpleeghuis zitten gedurende de coronamaatregelen al maandenlang binnen, met minimaal sociaal contact. Daardoor zijn ze alleen maar meer buiten de maatschappij komen te staan. Met de ‘Pauzemobiel’ wil ik ze meer mee laten doen en een stukje kwaliteit van leven toevoegen. Ik hoop ze zo ook een grotere stem te kunnen geven. De meeste mensen met dementie kunnen zelf nog aangeven wat ze willen. En vaak is dat toch gezelligheid, sociaal contact of bijvoorbeeld naar iemand toe die veel voor je betekent. Precies wat ik met de ‘Pauzemobiel’ ga organiseren!” 

Wil jij de actie van Teun steunen? Word dan vriend van sTeun en toeverlaat! Je kunt de avonturen van Teun ook volgen via social media (@teuntoebes).