#Compilatie | De Pauzemobiel

#COMPILATIE - De Pauzemobiel

Ieder mens verdient meedoen in de samenleving. Met die visie richtte Teun Toebes (21) enkele jaren geleden de stichting sTeun en toeverlaat op. Met de ‘Pauzemobiel’ trakteert Teun de bewoners van het verpleeghuis op een dagje uit. Bekijk hieronder de speciale compilatie vól geluksmomenten!

“Het idee voor de ‘Pauzemobiel’ is ongeveer een jaar geleden ontstaan,” vertelt Teun enthousiast. “Ik wilde iets organiseren waarmee ik de bewoners van het verpleeghuis, veelal mensen met dementie, even mee kon nemen naar een andere omgeving. Er is nog heel veel mogelijk! Met sTeun en toeverlaat maak ik me daar hard voor. Een ‘pauzemobiel’, oftewel een rolstoelauto, leek mij een mooie aanvulling op de bestaande activiteiten van de stichting. 

Een feestje om mee te rijden

Met de door hem betitelde ‘Pauzemobiel’ wil Teun mensen met dementie trakteren op een dagje uit, door ze mee te nemen naar een omgeving die veel voor ze betekent en ze -natuurlijk samen met familie- letterlijk een ‘pauze’ te geven door even samen stil te staan bij de herinneringen. De auto valt op en het is een feestje om mee te rijden! Mensen komen in gezelschap buiten de muren van het verpleeghuis.” 

Gezellige huiskamer

Ook qua inrichting is de auto vernieuwd. Het interieur ademt de sfeer van een gezellige huiskamer. “De inrichting is aangesloten bij de belevingswereld van mensen met dementie,” aldus Teun. “Ik heb bewust gekozen voor rustige kleuren, die voor niet te veel prikkels zorgen. Ook is de auto voorzien van een geurmachine en geluidsinstallatie, waarmee de beleving gestimuleerd kan worden. Via een digitaal fotolijstje kan de beleving al worden geactiveerd met beelden uit het verleden.” 

Kwaliteit van leven toevoegen

“Ik hoop snel te kunnen beginnen,” aldus Teun. “Veel mensen in het verpleeghuis zitten na de corona-maatregelen al lang binnen, met minimaal sociaal contact. Daardoor zijn mensen alleen maar meer buiten de maatschappij komen te staan. Met de ‘Pauzemobiel’ wil ik ze meer mee laten doen en een stukje kwaliteit van leven toevoegen. De meeste mensen met dementie kunnen zelf nog aangeven wat ze willen. En vaak is dat toch gezelligheid, sociaal contact of bijvoorbeeld naar iemand toe die veel voor je betekent. Precies wat ik met de ‘Pauzemobiel’ ga organiseren!”