KnUS in de BUS: Kees en Joke

KnUS in de BUS: Kees en Joke

Liefdevolle verzorging
Op 75-jarige leeftijd kreeg Kees de diagnose Alzheimer. Na zeven jaren met liefdevolle verzorging van zijn vrouw Joke (79) is hij verhuisd naar een verpleeghuis. Dit viel Joke zwaar. Haar liefde was niet meer lichamelijk in huis aanwezig en hierom zocht Joke haar man iedere dag op in het verpleeghuis. 

Beleving
Bij ieder bezoek bracht Joke een enorme lading positiviteit en warmte mee zich mee. Direct bij binnenkomst veranderde de dynamiek van de groep bewoners in het verpleeghuis. In het bijzonder de uitstraling en het gedrag van Kees. Niets gek na een groot aantal jaren samen.

‘Awie m’n knutje’, ook wel ‘wat ben je toch een lekkerding’.

Ook tijdens de opname voor KnUS in de BUS verandert de houding van Kees snel. Zijn beleving werd geactiveerd. De welbekende leegte in de ogen verandert bij binnenkomst van Joke. Liefdevolle aandacht en inspelen op de beleving van Kees laat zijn ogen sprankelen. Kees maakt oogcontact, reageert op vragen en herkent de VolksWagen-bus, zijn favoriete automerk. Hij is de inspiratie van de serie KnUS in de BUS.

Knuffel
Een aantal maanden geleden is Kees in het bijzijn van zijn lieve vrouw Joke overleden. Twee dagen voordat Kees is overleden liet ik de eerste versie van de video zien. De laptop stond op het bed en Joke hield de hand van Kees vast. Toen Kees de stem van Joke in de video hoorde opende hij kort zijn ogen waarna hij deze weer sloot. De tranen vloeide en tegelijkertijd werd er zacht gelachen om zijn typerende uitspraken. 
We sloten af met een stevige knuffel.