Terug naar het vak: Voormalig brandweerofficier Jaap

Terug naar het vak: voormalig brandweerofficier Jaap

Twinkeling

Met twee foto’s in de hand vertrekken we met de rolstoelbus naar de brandweerkazerne. Daar wacht ons een warm onthaal van een oud-collega. Terwijl het zonnetje op onze ruggen schijnt, zegt Jaap: ‘Het lijkt hier veel op Eindhoven.’ Hij herkent het.

Als ik na dit bezoek bij Jaap langsga, begint hij direct te zwaaien. Tijdens het tandenpoetsen zegt hij dat hij een ‘verschikkelijk fijne dag’ heeft gehad. Hij vraagt naar de foto’s en wanneer de video online komt. De keer daarop laat ik ze aan Jaap zien, met een digitale fotolijst. Een zichtbare herinnering.

‘Ik zou best wel weer willen gaan werken bij de brandweer.’

Prikkelen

Vanuit het verpleeghuis ken ik Jaap als een teruggetrokken, maar zorgzame man. Omringd door brandweerauto’s, speldjes en foto’s uit zijn diensttijd vertelt hij over de brandweer. Wanneer ik naar de foto wijs glimlacht Jaap en verandert de blik in zijn ogen. Die gezichtsuitdrukking komt tijdens ons bezoek aan zijn oude brandweerkazerne terug. Als eerste officier zorgde hij ervoor dat de organisatie van de brandweer goed verliep en er veel aandacht ging naar het opleiden van nieuwe medewerkers en vrijwilligers.