Terug naar het vak: Voormalig conducteur René

Terug naar het vak: hoofdconducteur René

Twinkeling

Samen met oud-hoofdconducteur René (88) en zijn dochter Margaret beleefde ik een fantastisch moment van (h)erkenning. René is volgens Margaret een mensen-mens met een grote passie voor het vak dat hij altijd heeft uitgeoefend.En dat is te zien. Vanaf het eerste moment dat René op vrijdagochtend wordt herinnerd aan zijn vroegere werk als conducteur verschijnt er een twinkeling in de ogen, en later een stralend gezicht. Met een stropdas van de Nederlandse Spoorwegen om zijn nek en een diensttas van toen aan zijn rolstoel lopen we naar de trein. 

Prikkelen

Vanuit de gedachte ‘prikkel het positieve, prikkel de mens’ probeer ik mensen (met dementie) in hun kracht te zetten. Het is duidelijk dat René in zijn oude rol opbloeit. Hij straalt, is direct sociaal betrokken bij de reizigers en verschillende talen komen terug. Hij geniet, net als zijn dochter.
Welterusten
Twee dagen na de treinrit zat ik in het verpleeghuis op de rand van René’s bed en liet hem de foto’s zien. Opnieuw verscheen er een grote glimlach op zijn gezicht. Tegelijkertijd haalde hij een arm onder de deken vandaan en wreef over mijn schouder. Er welde een traan op in zijn ooghoek. Met een warme stem zei hij iets wat ik niet kon verstaan. Ik schoot vol. Ik wreef over zijn hand en zei hem welterusten.  
Twee weken daarna is René overleden. Deze video is een eerbetoon aan hem.