Teun Toebes X Babette van Rijthoven

Teun Toebes X Babette van Rijthoven

Over Babette van Rijthoven (@babettevanrijthoven)

Kletskous | Mode met betekenis | Kunst | 2000

Babette: “Als kind al was ik gefascineerd door mode, en na de middelbare school was de keuze dan ook snel gemaakt. Zonder twijfel en met een flinke dosis enthousiasme werd de opleiding Fashion Design mijn nieuwe ‘thuisbasis’. Deze opleiding heb ik afgelopen jaar afgerond op niveau-4. Omdat ik mijn kennis voortdurend wil verrijken, en mode ‘echt mijn ding is’, ben ik bezig met de voorselectie voor ArtEZ.

Signature

De stijl waarin ik ontwerp, zou ik omschrijven als ‘draagbare kunst’. Kunst is namelijk iets persoonlijks. Iedereen heeft bij het zien van een kunstobject een ander gevoel en een andere zienswijze, zonder überhaupt het verhaal achter het object te weten. Zo zie ik ook mode. De door mij ontworpen stukken probeer ik nog unieker te maken door mijn eigen visie te gebruiken op streetstyle, klassiek en casual, en deze vervolgens succesvol te combineren. De kleding is dan ook niet altijd iets wat aan een trend verbonden is. Het is een verzameling van details die ik in het dagelijks leven tegenkom en die mij intrigeren.

Over Teun Toebes (@teuntoebes)

Woont in een verpleeghuis | Awardwinnaar | Geluk & dementie | 1999

Teun: “Als oudste uit een gezin van vier en een moeder die verpleegkundige is, is de zorg mij met de paplepel ingegeven. De opleiding tot hbo-verpleegkundige was dan ook een logische stap, de keuze om in contact te zijn met mensen met dementie niet. Dat kwam tijdens een verplichte stage op mijn pad en heeft me sindsdien niet meer losgelaten. Nu zet ik me op eigentijdse wijze in voor de zorg voor mensen met dementie. Vanuit mijn stichting sTeun en toeverlaat creëren anderen en ik geluksmomenten voor mensen met dementie, op weg naar een samenleving waarin mensen gezien en geprikkeld blijven. Naast mijn studie pre-master Zorgethiek, Beleid en Humanistiek is het plezier én persoonlijk contact hetgeen mijn huisgenoten en mij dagelijks bezighoudt. Ik woon in een verpleeghuis, sámen met mensen met dementie.”

Nevenactiviteiten

Toebes won meerdere awards, is een veelgevraagd (internationaal) spreker, reikt de politiek en werd door de commissaris van de Koning uitgeroepen tot Brabander van het jaar. Met een grote groep trouwe volgers op social media, is deze gepassioneerde jongere initiatiefnemer en ambassadeur van sTeun en toeverlaat. Daarnaast treedt de 21-jarige ‘krullenbol’ vaak op in de media en wordt door velen gezien als een inspirerend gezicht van de zorg.