#HUISGENOTEN : Leny de Planque

#HUISGENOTEN | Leny de Planque

“Heb aandacht voor elkaar, dan kunnen we er samen iets vrolijks van maken!”

Als jongste van vijf kinderen groeide de inmiddels 94-jarige en bijna altijd vrolijke Leny de Planque op in Indonesië. Een tijd waar ze me liefde en goede herinneringen aan terugdenkt.

“Ik ben geboren in Buitenzorg, een stad in Java, Indonesië, het land waar ook mijn ouders en voorouders vandaan kwamen. Het was een bijzondere plaats, in een bijzondere tijd. In de koloniale tijd woonde daar namelijk de gouverneur-generaal, de plaatsvervanger van de koningin van het Koninkrijk der Nederlanden. Als dierenarts zijnde werd mijn vader wel eens uitgenodigd op recepties en ik mocht dan met hem mee. Mijn vader vond het gezellig en ik keek als klein meisje natuurlijk mijn ogen uit.

Mijn grote liefde

De eerste keer dat ik naar Nederland ging, was ik vijf jaar oud. Mijn ouders kregen toen een jaar verlof. Toen ik later ouder was, na de oorlog, ben ik alleen naar Nederland gekomen om hier te studeren. Dat was wel een avontuur! Ook mijn man Conrad heb ik hier ontmoet, in 1964 in Utrecht om precies te zijn. Hij was theoloog en oorspronkelijk van plan om naar Indonesië te gaan als zendeling. Hij was toen al erg progressief, dus de Indonesiërs vonden hem leuk en ik natuurlijk ook. Niet in de laatste plaats vanwege zijn interesse in mijn geboorteland.

Sociaal dier

Dat is iets wat ik sowieso belangrijk vind: de aandacht voor andere culturen, andere levenswijzen en gewoontes, kortom: de aandacht voor elkaar. Niet voor niets heb ik sociale geografie gestudeerd (de sociale wetenschap die maatschappelijke verschijnselen in heden en verleden bestudeert vanuit een geografische invalshoek, red.) en nog steeds doe ik mijn best om midden tussen de mensen te staan, ook hier in het verpleeghuis. Het is natuurlijk niet de vrolijkste omgeving die er is. Maar als je andere mensen leert kennen, kun je er samen iets vrolijks van maken. Dat heb ik van jongs af aan geleerd van mijn ouders. 

Teun over Leny

Wanneer Leny en ik elkaar zien, zwaaien we altijd! Ik ben fan van de kledingstijl van Lenie, vaak een print en kleur. En dat is wederzijds. Leny geeft graag complimenten en wijst dan enthousiast naar een trui die ik draag. Wanneer Leny zin heeft, volgen we samen mijn online college aan de universiteit. We leren van elkaar!