#HUISGENOTEN | Tineke Muschter

#HUISGENOTEN | Tineke Muschter

Het allerliefst zou Tineke Muschter (83) weer in Amsterdam gaan wonen. Geboren en getogen in de Joodse buurt, zit de dynamische stad nog steeds in het hart van de Amsterdamse. Gelukkig heeft Tineke inmiddels ook in het verpleeghuis haar plek gevonden, hoewel ze lang heeft getwijfeld of ze er wel wilde blijven. Laatst dacht ze bij zichzelf: Nou Tien, wat zijn de voor- en nadelen? Nu bekijkt ze het van de positieve kant: “Ik vind het een mooie plek, met een lekkere tuin; er kan veel in ons huis.”

“Ik vind het altijd fijn om bij jou te komen kletsen Teun. Er kan veel in ons huis!”

Geef mij maar Amsterdam

Ze weet niet meer of ze de weg nog zou weten, zo lang geleden is het dat Tineke voor het laatst in ‘haar’ Amsterdam was. Ze is als enige overgebleven van een gezin van drie: haar moeder was een schatje, haar vader heeft ze nooit goed gekend en haar twee broers zijn allemaal overleden. “Mijn oudste broer zei altijd: ‘wie lacht niet die de mens beziet’; ik was stapelgek op hem.”

Ze zou graag nog een keer teruggaan naar de plek waar ze zoveel herinneringen aan heeft overgehouden. “De stad is tweeledig voor mij; ik heb er een hele moeilijke tijd gehad, maar ook heel veel mooie dingen beleefd”, vertelt Tineke. Door een ziekte die in haar familie heerste kon Tineke geen kinderen krijgen, ‘een ramp’, vond ze. Wel kijkt ze met liefde terug op haar tijd op de Mulo, waar ze samen met een vriendin voor manicure en pedicure leerde.

Gemengd gevoel

De overstap naar het verpleeghuis was lastig. “Ik vind het best moeilijk om in een verpleeghuis te wonen”, vertelt Tineke. “Toevallig heb ik met gepaste tegenzin een week geleden gezegd dat ik er blijf wonen, terwijl ik daarvoor altijd gezegd heb dat als het hier klaar is, ik weer terugga.”

Dat ze slecht ter been is en daardoor niet overal naartoe kan gaan, stoort haar soms. Toch geniet Tineke vaak van de gezelligheid in het verpleeghuis: “Er zijn veel mensen die hier iedere dag komen en daar kan ik goed mee overweg. Teun is er daar een van; het is altijd gezellig om even bij hem te gaan kletsen, en zelfs als ik minder goed in mijn vel zit ben ik welkom. Ook Ineke en Dorien zijn schatten van vriendinnen.”

Mooie ogen

Vroeger speelde Tineke toneel, heeft ze veel gedanst en zong ze graag. “Het fijne is dat je jezelf kunt uiten. Dat je iets kunt brengen zoals jij het voelt.” Aan zelfvertrouwen ontbreekt het Tineke in ieder geval niet. Ze vindt het heel belangrijk om er mooi uit te zien en ontvangt graag complimentjes: “Als ik hoor: ‘Wat heeft ze een mooie ogen’, dan denk ik: ze hebben het weer over me.”

Teun over Tineke

Tineke is een ontzettend lieve huisgenoot en altijd attent. Ze komt vaak even kletsen bij mij op de kamer, of ik bij haar. Samen met Tineke en haar goede vriendin Dorien ben ik naar Amsterdam geweest. Binnenkort komt de video hierover online! Dat belooft wat.